Är vintern här?

Vi har väntat och väntat på vintern. Under tiden har vi kört 4-hjuling, och växlar oftast mellan Tvärårundan på 11 km och korta runden på 8 km. Vi har flyttat om lite bland hundarna igen, och tror nu att vi är nöjda. Ubbe är en högerhund, och går under stamlinan och trängs med Cora om vi försöker sätta honom på vänster sida.
Fenja och Betsla är lite för taggade innan start, och har börjat bita i nacklinor då och då. De ska få ärva Egos vajerlinor ett tag, till det går över.
Vi körde en riktig långtur på drygt 25 km en lördag. Härligt väder, snacks till hundar och matsäck till oss var medpackat. Vi körde först 30 min, stannade och erbjöd lite vatten och bröd. Bröd var inte poppis, så det kommer vi nog inte att ta med igen. Möjligen om vi slår till på eukanubas kex då, för äldre hundar. Då målsättningen var att lära hundarna att stanna och vattna/snacksa, så gjorde vi stopp med ca 30 min intervall. Vatten, bara peppning och gos, socka om Cora, och så en längre paus, där vi fick matsäck. Strålande tur, men Vittra och Freja blev lite för trötta. Vidar ömmade dagen efter, och ska inte heller gå så långt på barmark. Han är nog för tung och felvinklad för det.
Sen blev det en lång paus i draget, främst pga att jag (läs Elin) trillade nerför hela trappan från övervåningen. Öm och sliten hade jag ingen lust alls att träna hundar. När jag belv piggare började vattnet krångla. Detta resulterade i en hel veckas vila.
Vittra var skeptisk till att dra då, men efter att vi började med kortrundan på 8 km, insåg hon att den där skitlånga jobbiga turen var en engångsgrej. Ska den göras igen, eller ännu längre turer, blir det Krister med 8-spann, så får Vidar, Vittra, Freja och Cora stanna hemma med mig.

Det är himla skönt att ha ett stort rastägn som dessutom är berikat med rolig inredning. Hundarna får springa där 1-2 gånger dagligen. När det inte är löp börjar jag alltid med Vidar, Vittra, Drífa, Skade och Fenja, följt av Ubbe och Bestla. När Vidar dämpat sig och lekt snällt en stund, mutar jag in honom till Gjöa. Sen får Ego och Cora komma ut till de andra. När de börjar tycka att det är dags för frukost/middag, stänger jag in dem med käk. Vittra, Skade och Fenja får stanna i hägnet, i väntan på Gjöa, Piro och Freja. Sen får det gänget busa av sig, till de börjar bli hungriga. Då stängs alla in i hundgårdarna med maten, Vidar och Vittra får vara i hägnet en stund medan resten av djuren får frulle/middag.

I vanliga fall leker Vittra lite med de andra. Då de är för snabba ger hon snabbt upp och tvingar oss att sparka boll med henne istället. Idag, med 1 dm nysnö lekte hon över en timme med huskyna. Ingen boll alls, bara brottas, springa och busa. Hon slocknade lyckligt med mig på kökssoffan efteråt.
Idag kom det in ett helt gäng jägare till slaktladan, med minst 2 älgar. Ett containerdyk gav massor av klövar till spår, och ett gäng revben till gänget ute. Piro fick ett stort redigt köttben, eftersom han får sova ensam. Kanske ska vi trotsa snön och lägga lite blodspår nån dag?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0